Havearbejde

Kribler det i fingrene og ser du frem til at komme i haven eller vil du faktisk hellere lave noget andet? Hvad enten du er havemenneske eller ej, kan det ind i mellem være rart, men også nødvendigt med assistance til havearbejdet.

Havearbejde – hot eller not?

Havearbejde er for nogen ren idyl, fred og lykke. De nyder at komme i haven, og det er næsten ren meditation at sidde og luge sig i gennem bedene. Der bliver sået, vandet, gødet og på alle måder nusset om planterne. Lykken er at se, hvordan det hele gror og klarer sig.

Andre har det lige omvendt. De har en have, men er egentligt ikke de store havemennesker. De vil helst ikke yde for meget i haven, for det siger dem ingenting. De frygter græsplænens hastige vækst, og håber ikke den gror alt for lystigt. Måske bliver græsset først klippet, når det er knæhøjt. Hækken bliver helt sikkert kun klippet en gang om året, og kun hvis det er bydende nødvendigt.

Uanset om du er mest den ene eller den anden type, kan der være opgaver, som du gerne vil have professionel hjælp til at få løst. Siger havearbejde dig nul komma dut, siger det næsten sig selv, at du heller ikke ejer en smuk prydhave, men selv hvis du bare gerne vil have en brugshave kræver det en indsats med havearbejdet. Det er jo ikke nemt at spille fodbold, hvis bolden hele tiden sidder fast i højt græs.

Find hjælp til havearbejdet

Er du på udkig efter assistance til havearbejdet, kan du på jobbi.dk søge efter en hjælper. Det kan være, du har en enkelt opgave, som skal løses. Du kan også få hjælp til havearbejdet fra en, som kommer med faste intervaller og fx klipper græsset for dig. Intervallet er alt efter, hvad I aftaler. Det samme kan du gøre med hækklipningen. Nogle tilbyder også at køre al haveaffaldet bort bagefter, og så kan det vist næsten ikke blive nemmere.

Mange vælger selv at klare de tilbagevendende opgaver i haven så som lugning og græsslåning. Uanset om du er havemenneske eller ej kan der være større opgaver i haven, som kan være rare at få hjælp til. Det kan være opgravning af bambus, som er en rigtig hård og genstridig busk at få op af jorden. Noget havearbejde kan være så fysisk krævende og kræve brug af maskiner, som man ikke selv har i redskabsskuret.

Tungt havearbejde

Havefræsning kan føles krævende, og du ejer måske heller ikke selv en havefræser. Nogle fræser bede og køkkenhaven i gennem 2 gange om året for at kultivere jorden. Når jorden bliver vendt rundt, blandes næringsstofferne i jorden, hvilket giver nye planter de bedste betingelser for en god start. Gamle planter ender under jorden, hvor de omdannes til næring for de nye planter, som du sætter. Det giver de nye planter en god start med de bedste vækstbetingelser.

En anden opgave, som kan være krævende, er træfældning. Der kan også være tale om beskæring eller topkapning af store træer. Det kan både være krævende ved, at træet er blevet fysisk stort, men også brugen af motorsav har du måske ikke lige mod på. Nogle gange bruges der også lift til disse opgaver.

Er træet blevet meget stort og står det tæt på dit eller naboens hus, kræver det den rette kunnen og viden, således træet bliver fældet uden at gøre skade på noget. Her kan det være rart med professionel hjælp. Hvis du bestiller denne type havearbejde, så forhør dig omkring forsikring. Nogle firmaer sørger for forsikringen, men det er rart at vide, hvordan man er stillet, inden arbejdet går i gang.

Når træet er fældet, står træstubben tilbage. Det tager en del år, inden stubben forgår på naturlig vis. Har du et ønske om at bruge den del af haven, hvor stubben står til noget andet, kan du få lavet en stubfræsning. Det bliver gjort et stykke under jordhøjde, så du med det samme kan gå i gang med at bruge området. Resten af rodnettet foregår af sig selv med tiden.